CURSUS TRADITIONEEL ZEILEN MAKEN 2020-2021

Motgaten priem fid

Sinds de officiële opening van de Museumwerf in 2006 worden hier cursussen in het vervaardigen en repareren van (scheeps)zeilen georganiseerd. Dat is geheel in de traditie van deze werf waar oude (voormalig zeilende) binnenvaartschepen voor onderhoud en reparatie op de helling worden getrokken. De ambachtelijke zeilmakerij is een uitstervend beroep. De cursussen zorgen ervoor dat dit oude ambacht niet verloren gaat. De lessen zijn toegankelijk voor eenieder –met of zonder traditioneel schip– die geïnteresseerd is in dit ambacht.

De cursus omvat het leren zeilnaaien, het maken van motgaten, touw- en kousleuvers, het aanlijken en het repareren van zeilen. Dit alles met de hand, dus zonder (naai)machines. Volgens traditie worden eveneens zoveel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt zoals katoen of vlasdoek voor de zeilen en manilla en hennep voor het touwwerk.

De cursus 2020-2021 (vervallen)

De cursussen Traditioneel Zeilmaken en Traditioneel Knopen & Splitsen worden gezamenlijk gegeven op de maandagavond op de zolder van het museum. Inbegrepen bij het cursusgeld zijn: zeildoek, touwwerk, zeilgaren en -naalden en cursusboekje(digitaal in PDF). Voorafgaand vindt bij de Museumwerf een introductie-avond plaats. Daar krijgt u nadere informatie over het verloop van de cursus en over het zelf aan te schaffen of te maken gereedschappen zoals een:

  • Zeilmakersbankje. Dit is een onmisbaar attribuut bij dit ambacht. Een beschrijving staat in het cursusboekje dat wordt uitgereikt op de introductie-avond.
  • Zeilhand of zeilpalm. Goede zeilhandjes zijn nauwelijks nog verkrijgbaar. Daarom hebben we ze voor u ingekocht (+ € 20,00).
  • Splitspen of priem
  • Combinatietang
  • Scherp mes

De kosten bedragen € 150,00. Het cursusgeld kunt u overmaken op rekening: NL39 INGB 000 2561 476 t.n.v. T.A. Leeuwenburgh.

Voor meer info of aanmelding bij Henk van Schaik: henkvanschaik1940@gmail.com of 034 624 2086 / 062 424 9597. Vermeld ook a.u.b. uw adres en telefoonnummer.

Let op! Wegens de maatregelen tegen Covid-19 zijn de beide cursussen helaas komen te vervallen.

BACK