Per 1 januari 2016 is de collectie van de Museumwerf uitgebreid met een bijzonder stuk. Het is de Time is Money, het parlevinkerschip van Wim van Hooren. Van Hooren was de laatste parlevinker van Nederland. De varende winkelier was gestationeerd in het Limburgse Belfeld. De parlevinkervlet is gebouwd in 1962 bij scheepswerf H. Eltink in Mook en meet 10,70 m. lang en 3.30 m. breed en is voorzien van een Lister. Het schip ligt aan de kade langs het werfterrein.

 

Boodschappen

Ook schippers hebben boodschappen nodig. Dat is van alle tijden. Maar eenmaal aan de reis is er geen tijd om te winkelen. Wat nu? Gelukkig vond men daar iets op: een varende winkel of wel parlevinker. Deze SRV-man op het water opereerde in havens, op kanalen en de grote rivieren. Speurend naar klanten voer de varende winkelier langs de schepen. Gaf de schipper of zijn vrouw te kennen dat er boodschappen nodig waren, dan kwam de parlevinker langszij. Eenmaal vastgehaakt, konden schipper en schipperse al varende hun boodschappen doen.

Het relatief kleine winkelschip was volgestouwd. Het assortiment was uitgebreid: van warme sokken tot verse melk, van kranten of waspoeder tot bezems. Parlevinkers waren van alle markten thuis en maakten lange dagen. Ja, tijd is geld. Voor de opkomst van de scheepsmotor zeilden of roeiden ze naar hun klanten toe. Het speuren naar klanten werd een stuk gemakkelijker door de komst van de marifoon.

Doordat het aantal vrachtschepen sterk was gedaald en auto’s en vriezers aan boord gemeengoed werden, viel er op een gegeven moment geen droog brood meer te verdienen in de parlevinkerij. In april 2008, 44 jaar nadat Wim van Hooren het schip en het vak van zijn vader had overgenomen, stopte hij met zijn bedrijf. Wim met zijn Time is Money was de laatste echte parlevinker. Beelden van Wim en zijn collega’s kunt u o.a. vinden op: Youtube.

Schipperscafé

U kunt de bekende parlevinker ontmoeten bij Museumwerf Vreeswijk. Tijdens het Schipperscafé, dat elke laatste vrijdag van de maand (15 – 17 uur) wordt gehouden in het Theehuys van de Museumwerf, is Wim present voor een gezellig praatje. Ook dan kan hij het verkopen niet laten en neemt zijn befaamde Limburgse vlaaien mee.

Evenementen

Wim en zijn schip houden de herinneringen aan ‘die goede ouwe tijd’ voorlopig nog wel even levend. Wim en zijn parlevinkersvlet zijn echte ambassadeurs van de werf en worden ingezet bij evenementen in en buiten Vreeswijk. In 2018 is de parlevinker van 26 t/m 29 juli aanwezig in Duisburg; van 31 augustus t/m 2 september in Vreeswijk tijdens ons Werfweekend en van 7 t/m 9 september in Heusden. Hou voor het vaarschema onze website in de gaten.

Scheepsinformatie Time is Money
Scheepstype :  Parlevinkervlet
Bouwjaar en –werf : 1962, H. Eltink in Mook
Materiaal : staal, gelast
Opdrachtgever : Jan van Hooren
Lengte x breedte : 10,70 x 3,30 mtr.
Voortstuwing : 88 pk Lister
Eigenaar : Wim van Hooren
BACK