Themazondagen bij Museumwerf Vreeswijk

Scheepsmotoren op laatste Themazondag van dit seizoen

Op zondag 7 oktober van 13 tot 17 uur is er weer Themazondag bij de Museumwerf. Op deze alweer laatste Themazondag van dit seizoen staan scheepsmotoren centraal. Dan wordt onze motorencollectie gedemonstreerd. Elk heel uur houdt een van onze motoren-experts een korte lezing gehouden over de werking en het winterklaar maken van typische scheepsdieselmotoren. Daarna zijn op het hele werfterrein diverse draaiende scheepsmotoren te horen, voelen, zien en ruiken!! Voor kleine een impressie:

Speciaal voor de themazondag zijn aan de wal én in het water historische zijschroeven werkend te zien! In het water demonstreert het historische zandschip “Door gunst verkregen” uit 1910 deze bijzondere motor. Op de wal is dat het historische zandschip “Stuwkracht”, ons expositieschip voor oude scheepsmotoren.

De zijschroef, ook wel lamme arm genoemd, maakte het voor zeilschepen mogelijk om betrekkelijk eenvoudig gemotoriseerd te varen zonder grootse renovatie van het schip. Ook hoefde voor een zijschroefinstallatie nauwelijks laadruimte te worden opgeofferd. Iets dat voor een grotere, ingebouwde scheepsmotor wel moest.

Themazondagen

Gedurende het zomerse seizoen houden we bij de Museumwerf iedere eerste zondagmiddag van de maand Themazondag. Het is een kleinschalig evenement waarbij verschillende thema’s aan bod komen die iets te maken hebben met de binnenvaart, de werf, het water of die gewoon leuk zijn. De entree bedraagt – net als op de overige dagen – € 2,00 p.p. Kinderen tot 12 jaar gratis.

Theehuys

Tijdens de themazondagen is het Theehuys van 13:00 tot 17:00 uur geopend voor publiek. U kunt daar terecht voor een lekker kopje koffie of thee met warme of koude appeltaart, of voor een ander drankje naar wens. Het eerste kopje koffie/thee is gratis tegen inwisseling van een consumptiemuntje, verkrijgbaar bij de balie van het bezoekerscentrum.