Scheepswerf en Machinefabriek De Liesbosch

Lezing over “Scheepswerf en Machinefabriek De Liesbosch” zaterdag 8 februari 2020 bij Museumwerf Vreeswijk

Terwijl Vreeswijk met de Museumwerf Vreeswijk de laatste Nieuwegeinse werf bezit, kende Jutphaas ooit een internationaal vermaarde werf waar zelfs imposante zeeschuimers van stapel liepen. Die werf, de Scheepswerf en Machinefabriek De Liesbosch werd in 1903 opgericht. De locatie lag in het destijds nog landelijke gelegen Jutphaas, op het huidige kruispunt van de Vaartsche Rijn met de A-12.

Tewaterlating in 1966 van het casco van zandzuiger Venserpolder (Foto afkomstig uit archief van St. HKTH)

Op hoogtijdagen had dit goed geoutilleerde bedrijf meer dan 600(!) man in dienst en was de werf, naast het vele reparatiewerk, goed voor de nieuwbouw van talloze vracht- en tankschepen, sleepboten en schepen voor de internationale baggerbranche. In 1989 sloot de poort.

Historicus Peter Sprangers van Stichting Historische Kring Tolsteeg Hoograven (St. HKTH) neemt ons op zaterdag 8 februari mee naar de Scheepswerf en Machinefabriek De Liesbosch. Vergezeld met talloze oude foto’s vertelt Sprangers over de roerige geschiedenis van deze roemruchte werf.

13.00–13.30 uur

13.30-14.15 uur


14.15-14.45 uur

14.45-15.30 uur

Ontvangst bezoekers in het Theehuys

Lezing “Scheepswerf en Machinefabriek De Liesbosch” door Peter Sprangers in de Expositieruimte

Pauze

Deel 2 van de lezing in de Expositieruimte

Foto afkomstig uit archief van St. Historische Kring Tolsteeg Hoograven

Toegang:
De toegang is € 5,00 p.p. (inclusief een kopje koffie / thee).  Mocht u nog oude foto’s in uw bezit hebben of een model van een schip dat daar is gebouwd, neemt u die dan vooral mee!!

I.v.m. voorbereidingen graag tijdig reserveren via museumwerf@museumwerf.nl.