Rondleidingen dewoon-/atelierschip De Zwerver bij Museumwerf Vreeswijk

Op maandag 1 november jl. ontvingen wij een heel speciale gast op onze helling. Het is een oude bekende: woon-/atelierschip De Zwerver van kunstenaar Nieuwenkamp! Het schip is bij ons voor groot onderhoud. De Museumwerf is blij met de komst van dit legendarische schip met het bijzondere, originele oudhollandse interieur en laat het publiek ervan opnieuw meegenieten in het weekend van 13 en 14 november.

Rondleidingen

De Zwerver is een bijzonder woonschip met een uitzonderlijke geschiedenis waarvan veel bewaard is gebleven. De Museumwerf deelt dit graag met het publiek. In tegenstelling tot eerdere berichten kunnen nu wel rondleidingen met een gids worden gepland op zaterdag 13 en zondag 14 november om 14.15 uur, 15.15 uur en om 16.15 uur. Op vertoon van het toegangsbewijs van de Museumwerf kunt u deelnemen. De openstelling is een buitenkans om het schip te bezichtigen. In Naarden is De Zwerver alleen tijdens het Monumentenweekend opengesteld.

Let op: Bij de Museumwerf houden we ons uiteraard aan de covid-maatregelen. Laat dus uw geldige QR-code controleren bij de entree van de Museumwerf. Het atelierschip is alleen toegankelijk tijdens de rondleidingen. Per rondleiding kunnen maximaal 15 personen deelnemen. Reserveren is niet mogelijk. Wegens het kwetsbare interieur zijn naaldhakken niet toegestaan. Voor jonge kinderen is de rondleiding helaas minder geschikt.

Over De Zwerver

Veelzijdig kunstenaar Wijnand Otto Jan Nieuwenkamp (1874-1950) was de ontwerper en mede-bouwer van De Zwerver (1900). Hij voorzag haar interieur van glas-in-lood, houtsnijwerk, tegeltableaus en onderdelen uit oude slooppanden. Bij De Zwerver bevindt de verrassing zich vooral aan de binnenzijde. Daar waan je je in een achttiende-eeuws grachtenpand. Nieuwenkamp en zijn Zwerver werden vaak in één naam genoemd. Het atelierschip was (en is) een fenomeen, een BN-er waar de kranten destijds van bol stonden.

Nieuwenkamp en zijn vrouw Anna Wilbrink (1871-1954) en hun kinderen woonden aan boord en trokken rond door Nederland, België en Duitsland. Nieuwenkamp gebruikte het schip ook als atelier, drukkerij, exporuimte en verkooppunt van zijn werken waarvan een deel tot op de dag van vandaag in verschillende musea is te zien. Nieuwenkamp en zijn gezin emigreerden in 1920 naar Italië. Pas in 1949, een jaar voordat de kunstenaar stierf, verkocht hij zijn geliefde Zwerver.

In 2011 kwam het schip zonder ligplaats om niet in handen van Stichting Museum Nieuwenkamp die in 1949 nog door Nieuwenkamp zelf is opgericht. Museumwerf Vreeswijk gaf de stichting de gelegenheid toekomstplannen te ontwikkelen door het atelierschip gedurende de periode 2011 – 2014 onderdak te verlenen. Het schip werd daarbij opengesteld voor het publiek en trok veel bekijks. Nadat Jachthaven Naarden (https://www.marinaparcs.nl/de-zwerver) De Zwerver opnam in het businessplan en er een vaste plek voor vrijmaakte als bijzondere Bed & Breakfast, kreeg het atelierschip toekomstperspectief en kon er tot een grootscheepse restauratie worden overgegaan. Daartoe vertrok De Zwerver eind 2014 naar een scheepswerf in Delft. In 2016 keerde De gerestaureerde Zwerver nog even terug naar Vreeswijk voor deelname aan erfgoedmanifestatie VreeswijkVolVaart! Kort daarna zette het schip koers naar haar nieuwe bestemming in Naarden.

Werfbeurt

Na vijf jaar werd het tijd voor groot onderhoud van het onderschip. Aanvankelijk vertrok De Zwerver voor de werfbeurt naar de Edamse Scheepswerf Groot. De keuze voor Edam was logisch. Het stadje was goed bereikbaar en was ooit ‘s Zwervers thuishaven waar Nieuwenkamp een rijke culturele erfenis naliet. Terwijl De Zwerver bij Groot aan de kade lag, groeide bij de Edamse werfbaas de twijfel of het kwetsbare interieur op zijn helling niet zou beschadigen. Hij blies de werfbeurt ter elfder ure af. De vraag rees waar De Zwerver op zo’n korte termijn naartoe kon. Net als tien naar terug bood Museumwerf Vreeswijk uitkomst. En nu, vijf jaar later, heeft de Museumwerf het atelierschip weer eventjes in haar midden.

Who is jackgrondel

You need update your bio: Edit your profile