Project van de Charlotte

Het project van de Charlotte  –  van wrakkig motorbootje naar gerestaureerd stoomschip

Bij de Museumwerf wordt gewerkt aan een interessant project. Het is de restauratie van een notarisbootje. Maar dat is niet alles. In het scheepje worden een stoommachine en een elektromotor ingebouwd. Voor zover bekend is dit een unieke combinatie.

Enige tijd terug kreeg de Museumwerf bezoek van een wrakkig notarisbootje. Het mooi gelijnde scheepje, Charlotte genaamd, kwam noodgedwongen over de weg. Jarenlang gebrek aan onderhoud had aardig wat sporen nagelaten. De Charlotte was net een vergiet. Er moest dan ook heel wat werk worden verzet om het schip weer drijvend en toonbaar te maken.

De Charlotte geparkeerd op het terrein van de Museumwerf. Foto: André van Schie

Stoom & Stroom

In verband met de lange tochten die de eigenaar met zijn Charlotte wil maken, kiest hij voor de aandrijving voor een vooruitstrevende en unieke combinatie: stoom & stroom. De hybridecombinatie wordt samengesteld uit een Stuart 6a stoommachine van ongeveer 4pk, (staat klaar in zijn huiskamer!) en een 15 KW elektromotor (moet nog uit een sloep vandaan komen). De elektriciteit wordt opgeslagen in acht accu’s (6 volt en 240 ampère). De stoommachine zal met houtpellets worden gestookt.

Zie het beeldverslag van het project van de Charlotte:
Deel 1: Start aanpak casco <<klik hier>>
Deel 2: Vervanging van het vlak <<klik hier>>
Deel 3: Een nieuwe kont <<klik hier>>
Deel 4: Nieuw vlak voorschip <<klik hier>>