Project Aeltje van landgoed Mariënwaerdt

Op 9 maart arriveerde de Aeltje bij de Museumwerf. De boltjalk kwam van Heerlijkheid Mariënwaerdt uit het Gelderse plaatsje Beesd. Aan boord stond een professionele filmploeg die opnames maakte van de tocht. De werkzaamheden aan de Aeltje worden eveneens vastgelegd. Het kale roestige casco staat in de belangstelling!

Surrealistisch bijna en tegelijk oer-Hollands zoals de oude boltjalk in het Betuwse landschap lag.

De opnames zijn bestemd voor de serie In het Hart van ons Landgoed dat deel uitmaakt van Max-programma Noord-Zuid-Oost-West. In deze serie staat heerlijkheid Mariënwaerdt, het eeuwenoude landgoed bij het Gelderse Beesd centraal en krijgt de kijker een unieke blik achter de schermen. De serie van twintig afleveringen die op de maandagavonden wordt uitgezonden, startte op maandag 8 maart 2021 op 18.20 uur bij NPO 2. Op maandag 22 maart is de aankomst bij de Museumwerf te zien.

Landgoed

Maar wat heeft de boltjalk Aeltje nu met het landgoed en deze serie te maken? Nou, best veel! De eigenaren van Mariënwaerdt en de Aeltje, baron en barones Frans en Nathalie van Verschuer, doen er alles aan hun landgoed, dat zij via vererving verkregen, tiptop in orde te houden. Zoiets kost natuurlijk veel geld. Daarom hebben zij het landgoed opengesteld en organiseren zij met hun team diverse activiteiten. Een nieuwe activiteit die de baron en barones in de nabije toekomst starten, is het verzorgen van rondvaarten over de Linge die langs het landgoed stroomt. En dan kom je bij de Aeltje voor wie deze schone taak is weggelegd.

In het programma Tijd voor Max op vrijdag 5 maart (https://www.npostart.nl/POW_04864731) waren de baron en barones te gast en werd de boltjalk Aeltje als ‘barons nieuwe liefde’ geïntroduceerd. Acht jaar eerder liet de baron het woonschip Aeltje op zijn terrein hijsen waarna de opbouw eraf werd gesloopt. Sindsdien staat Aeltjes kale casco daar te wachten op dingen die komen gaan. Die ‘dingen’ staan nu te gebeuren. Bij de Museumwerf krijgt het schip een forse opknapbeurt en wordt ze ingericht als rondvaartboot.

Op een grauwe dinsdag de 9e maart kwam de Aeltje aan bij de museumwerf. Ondanks haar leeftijd heeft ze haar mooie lijnen behouden.

Het is fantastisch dat het schip weer een functie krijgt, dat in haar wordt geïnvesteerd en zij en passant in de belangstelling staat. Dat draagt allemaal bij aan het behoud van de Aeltje die net als het landgoed deel uitmaakt van ons cultuurhistorisch erfgoed. We zijn de baron en barones dus dubbel dankbaar.

Over de Aeltje

Boltjalk Aeltje werd onder de naam Aaltje gebouwd in 1908 in Oude Pekela. Zij vervoerde stro naar een Groningse strokartonfabriek en belandde als woonschip in Arnhem. Baron Van Schuere noemde het schip Aeltje naar de dochter van de laatste abt van het klooster Mariënwaerdt waaruit het landgoed is ontstaan. Aeltjes scheepstype, de boltjalk, is een echte Groninger, ontworpen voor de smalle, ondiepe kanalen van noordoost Nederland. Een boltjalk heeft kenmerken van een tjalk maar dan minder prominent. Boltjalken waren talrijk en mede beeldbepalend. Van oorsprong een zeilschip, werd er ook veel mee gejaagd (voortgetrokken met een lijn vanaf de wal).

Volg de werkzaamheden aan de Aeltje bij de Museumwerf:

Meteen hoog en droog op de helling. Het werk kan beginnen!

Deel dit artikel: