Time is Money, de laatste parlevinker van Nederland, is sinds september 2015 in bruikleen bij de Vreeswijkse Museumwerf. De varende supermarkt uit 1962 is een begrip bij de Nederlandse binnenvaart en het summum van de parlevinkercultuur. Bezoekers van de Museumwerf kunnen sinds kort zelf ervaren hoe schippers en schippersvrouwen vroeger boodschappen deden. Of genieten van de vlaaien waar Wim ook beroemd om is en die hij elke laatste vrijdag van de maand verkoopt vanaf zijn schip.

Ook eigenaar Wim van Hooren is een bekende in het schipperswereldje, niet alleen in de thuishaven van de ‘Time is Money’ Belfeld (tegenwoordig gemeente Venlo). Hij werkt al 44 jaar met het schip, eerst als supermarkteigenaar en sinds hij stopte in 2008 struint hij er de Nederlandse wateren en nautische evenementen mee af om mensen te vertellen over het verdwenen parlevinkersbestaan. De laatste jaren lag het schip in de Leuvehaven van het Maritiem Museum in Rotterdam. Totdat Wim besloot te verkassen naar de Museumwerf Vreeswijk, die ook al belangstelling had getoond toen hij stopte in 2008.

Time is Money - Jaap Boersema

Het schip sluit mooi aan bij de collectie van de Museumwerf, in het bijzonder bij het thema over het leven aan boord. Wim zegt daarover: “Ik zie mijn boot als een mooie aanvulling op de collectie van de Museumwerf. Hij kan museumbezoekers laten zien hoe de schippers vroeger boodschappen deden. Een foto is leuk, maar een boot is veel tastbaarder.” André van Schie, directeur van de Museumwerf, voegt hieraan toe: “De ‘Time is Money’ stond al vanaf het begin op ons favorietenlijstje. Het is dus geweldig dat die wens nu is uitgekomen! Als parlevinker was de ‘Time is Money’ echt een begrip in de binnenvaartgemeenschap. Nu kunnen we in ons museum een nog beter beeld van het dagelijks leven aan boord laten zien.”

En wat zijn verder de plannen? Wim: “Ik heb zelf nog niet echt plannen, daarvoor ben ik er nog te kort. Maar die komen vanzelf. En vanuit Vreeswijk is het ook makkelijker om naar allerlei evenementen te varen. Het ligt lekker centraal.” André van Schie heeft al wel ideeën, die deels al zijn uitgevoerd: “We gaan natuurlijk aan ons publiek het verhaal van de parlevinker vertellen. Het is een ontzettend leuk schip en Wim van Hooren is een geweldig enthousiaste man. Verder doen we ook elke laatste vrijdag van de maand wat extra’s: de ‘Time is Money’ is dan ’s middags te bezichtigen en Wim zal, vanuit de parlevinker, heerlijke verse Limburgse vlaaien gaan verkopen! En natuurlijk zal Wim voor onze Museumwerf reclame maken als hij op evenementen is met zijn schip. Zo hebben we er allemaal profijt van. Wacht maar af: nog even en de ‘Time is Money’ is een begrip in Vreeswijk!”.

Bezoekersinformatie:

De ‘Time is Money’ is, behoudens evenementen, altijd te zien, en op elke laatste vrijdag van de maand te bezichtigen. Wim van Hooren verkoopt dan ook verse Limburgse vlaaien.

BACK