Lezing: “Overgang van sleep- naar duwvaart” op zaterdag 16 november door Jan van ’t Verlaat, aanvang programma: 13.00 uur

Op zaterdag 16 november staat er weer een interessante lezing op het programma. Dan vertelt Jan van ’t Verlaat over de overgang van de sleep- naar de duwvaart. Tijdens de presentatie komen uiteraard weer veel mooie oude foto’s voorbij. Transport over water is al zo oud als de weg naar Rome. Net als het slepen ofwel jagen van schepen. In eerste instantie ging dat op spierkracht, later gevolgd door de indrukwekkende mechanische kracht van sleepboten. Tot ver in de vorige eeuw domineerden imposante slepers met hun gevolg de rivieren en kanalen. Dat beeld veranderde radicaal met de opkomst van de duwboot.

Jan van ’t Verlaat raakte al als jong jochie gebiologeerd door de Rijnvaart en bestudeerde de talrijke veranderingen waaronder de overgang van de sleep- naar de duwvaart. Van ’t Verlaat is redacteur van het blad van de Vereniging de Binnenvaart en schrijver van artikelen en boeken over de Rijnvaart. Bij de Museumwerf kennen we hem vooral als boeiend verteller en medeauteur van het boek “Zand, grind en de historische binnenvaart – honderd jaar zelflossen”. (De tekeningen op de poster komen van zijn hand!)

Duwboot Franz Haniel 14 gezusterlijk naast haar voorganger de raderstoomsleper Raabkarcher XIV. De beide tentoonstellingsschepen behoren tot de collectie van het binnenvaartmuseum in Duisburg. (Foto Cisca de Ruiter, 2004)