Op en rond de 650-jarige Oude Sluis

Dit jaar is het precies 650 jaar geleden dat de Oude Sluis in het Nieuwegeinse Vreeswijk werd aangelegd. Dat gaan we vieren met activiteiten op en rond de jarige Sluis!

Vreeswijk heeft namelijk veel te danken aan dit maritieme kunstwerk. Het bracht reuring en voorspoed en zette het dorp letterlijk op de kaart. Nu siert de Oude Sluis het monumentale hart van het oude schippersdorpje waar het fijn winkelen is en waar u culinair kunt genieten op de terrassen langs dit eeuwenoude complex.

Pak de agenda er maar bij en kom naar de activiteiten op en rond de sluis.

Tijdelijke tentoonstellingen over de Oude Sluis

Museumwerf Vreeswijk zet de bijzondere jubilaris in het zonnetje. Vanaf vandaag kunt u daar een bijzondere, tijdelijke tentoonstelling bekijken. Daarin wordt in woord en (bewegend) beeld de levensloop van de Oude Sluis geschetst. Ook is een fotopresentatie te zien met oude en nieuwe foto’s van de jarige Sluis.

Museum Warsenhoeck richt eveneens een prachtige tijdelijke expo in over de sluis en brengt een boek over de jubilaris uit.

Cursisten van de cursus Creatief Schilderen zijn druk in de weer geweest om de Oude Sluis op het doek vast te leggen. Hun kunstwerken zijn te bewonderen bij Remco-Optiek en bij Alfred Rijwielen. Heeft u de schilderijen gemist? De werken zijn daarna nog tot het eind van het jaar te bekijken in het Theehuys van de Museumwerf.

28-7 t/m 1-8 Vlootschouw in de Oude Sluis

Van vrijdag 28 juli t/m dinsdag 1 augustus vervolgen we de viering met een eervol bezoek van zo’n 25 historische schepen. Op vrijdag 28 juli komen de schepen aan in de Museumhaven Vreeswijk waar u ze alvast kunt bewonderen.

Op zaterdag 29 juli raden we u en uw vrienden, familie en kennissen aan de stoel bijtijds klaar te zetten langs de kade van de Oude Sluis. Het belooft namelijk een gedenkwaardige dag te worden. Na een aantal voorbereidingen die ongeveer een uur duren, wordt om 11 uur het evenement feestelijk geopend door een van onze hoogwaardigheidsbekleders. Daarna komt de sluis, net als vroeger, vól schepen te liggen.

Tijdens het invaren zullen interessante weetjes over de sluis en de schepen met het publiek worden gedeeld. Optredens van de Dolle Diva’s, de Brulboei en leden van de Trekzakacademie zorgen natuurlijk voor een hoop gezelligheidDe schepen verlaten de Oude Sluis pas de volgende dag, op zondag 30 juli vanaf 12 uur. Ze strijken dan weer neer in de Museumhaven om de dinsdag daarop weer te vertrekken.

2 september Authentieke Dag – Pieremachocheltocht – Bootjesdag

Op zaterdag 2 september is er vanaf 10 uur weer de Authentieke Dag. Rond de Oude Sluis zijn dan meer dan 200 oldtimers te bewonderen, van klassieke auto’s en brommers tot bussen en tractoren. Er is muziek en er zijn allerlei kraampjes met o.a. lekkernijen en oude ambachten. Natuurlijk is het goed toeven op de vele terrassen die Vreeswijk langs de jarige Sluis rijk is.

Ook op deze 2e septemberdag krijgt de kolk van de jarige Oude Sluis bezoek. Dan varen de zelfgemaakte bootjes en drijvende bouwsels van de jaarlijkse Pieremachocheltocht de sluis binnen. De tocht start om 11 uur vanaf de Museumwerf. Een fotograaf, omroeper en de jury varen mee. Bij het kiezen van de winnaars wordt ook gekeken naar de verwerking in het ontwerp van het thema van 650 jaar Oude Sluis.

Voor de kinderen van 3 tot 6 jaar (én hun (groot)ouders want die vinden dat ook leuk!) start bij de Museumwerf om 10 uur Bootjesdag. Tegen een kleine vergoeding kan een zelfstandig varend stoombootje worden gemaakt of een zeilklompje beschilderd. Het resultaat mag natuurlijk lekker mee naar huis. Verder is er onder andere een schminkkraam. En met of zonder schmink kunnen kinderen in ons museum de wereld van de binnenvaart en de techniek verkennen via de leuke, informatieve speel- en doe-route Aan-De-Slag waarbij werfmaatje Hans van de Werf tekst en uitleg geeft.

8 september Films in de Oude Sluis

Als voorloper op de Open Monumentendag wordt op vrijdag 8 september de Oude Sluis ’s avonds spectaculair omgetoverd tot een openluchtbioscoop. Op een groot beeldscherm in de kolk kunt u oude films uit Het Utrechts Archief bekijken met bijzondere beelden van Vreeswijk en haar bewoners. Kom kijken! Misschien herkent u wel een oude vriend of buur of ziet u nog een familielid.

Op zondag 10 september is er weer de traditionele Sluizenloop waarbij de start van deze 47e editie bij de Oude Sluis plaatsvindt.

Rondvaart

Bij de Museumwerf kunt u tot oktober met een groep vanaf 8 personen onder andere een vaartocht boeken naar de Oude Sluis om dit oude maritieme bouwwerk van binnenuit te bewonderen.

Voor openingstijden en meer…:

www.invreeswijk.nl

www.museumwerf.nl

www.ziemeerinnieuwegein.nl

We zien u graag bij de Oude Sluis in Vreeswijk, de Museumwerf Vreeswijk en Museum Warsenhoeck!

Deel dit artikel: