Oorlogsverhalen van de Christina en de Lumey

Ter herdenking van 75 jaar bevrijding heeft de Landelijke Vereniging tot Behoud van het Historisch Bedrijfsvaartuig (LVBHB) een boek uitgegeven getiteld: “Laverend de oorlog door. Het bevat verhalen over binnenvaartschippers, schepen en de scheepsbouw in de Tweede Wereldoorlog.

In het boek zijn de oorlogsverhalen opgenomen van twee goede bekenden van de Museumwerf: onze eigen heve-aak Christina en de klipper Lumey uit de Museumhaven Vreeswijk.

De LVBHB was in eerste instantie van plan om een speciale uitgave van hun verenigingsblad De Bokkepoot te maken met bijdragen vanuit de leden over de binnenvaart tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het liep anders. De oproep om kopij leverde zoveel interessant en nooit eerder gepubliceerd materiaal op dat de vereniging besloot er een boek van te maken. Onder leiding van George Snijder en Mirjam Peil is dit een zeer lezenswaardig, informatief en soms aangrijpend boekwerk geworden met bijzondere verhalen van gewone mensen. Opmerkelijk is dat veel schepen die in de verhalen een rol spelen, nu onderdeel zijn van ons varend erfgoed.

Het boek staat geregistreerd onder ISBN 978-90-822958-2-5, bevat 288 pagina’s en is rijk geïllustreerd. Het is te bestellen in de LVBHB-webwinkel: klik <<hier>>.

Lezing

De Museumwerf is met George Snijder in gesprek over een lezing/boekpresentatie. Wegens de maatregelen tegen het Coronavirus kan voor de presentatie nog geen datum worden gepland. Houd daarom deze website in de gaten.