Nieuwegein in beweging; Vreeswijk pakt weer uit!

Historische bedrijfsvaartuigen op ErfgoedTour 50-jarige bestaan van De Landelijke Vereniging tot Behoud van Historische Bedrijfsvaartuigen (LVBHB)

Dus is er best iets te vieren! En om veel mensen daarvan te laten meegenieten heeft het Historisch Bedrijfsvaartuig een ErfgoedTour georganiseerd. Dat is een duizend kilometer lange estafette-achtige vaartocht van historische bedrijfsvaartuigen door heel Nederland. En uiteraard komt de vloot van zo’n zestigtal historische schepen ook een paar dagen in Nieuwegein en meert aan in de Museumhaven van Vreeswijk. Op zondag 21 juli om 18:30 komt de vloot aan in Jutphaas bij de Rijnhuizerbrug. Daar neemt niemand minder dan Napoleon de vlootschouw af. Het dweilorkest ‘De Batenbouwers’ zal de vloot muzikaal begroeten en begeleiden naar Vreeswijk. Bij aankomst bij de Amaliabrug in Vreeswijk wordt de vloot ontvangen door Zeemanskoor ‘De Brulboei’. De schepen zullen dan een plek innemen in de historische Museumhaven Vreeswijk.

Programma ErfgoedTour in Vreeswijk met Zomermarkt en muziek

Zondag 21 juli

Vanaf 18:30 uur

Vloot komt door de Rijnhuizerbrug en wordt vanaf het rondvaartschip door Napoleon ontvangen onder muzikale begeleiding van het dweilorkest ‘De Batenbouwers’. De vloot, Napoleon en dweilorkest varen vervolgens via het Merwedekanaal naar Vreeswijk.

Vanaf 19:00 – 20:00 uur

Feestelijk onthaal bij de Amaliabrug, luister bijgezet door Zeemanskoor “De Brulboei”.  Aanmeren in de Museumhaven.

Maandag 22 juli

10:00 – 16:00 uur

De schepen liggen te pronken in de Museumhaven. Langs de kade wordt op spandoeken verleden, heden en toekomst van ons Varend Erfgoed uit de doeken gedaan. De Museumwerf en Theehuys zijn open en bereikbaar vanaf de Prins Hendriklaan over de schipbrug. Aan boord van de Terra Nova, het verenigingsschip van de LVBHB, vind je een een expositie en belevenistafel waar je van alles over historische bedrijfsvaartuigen kunt leren.

14:00 uur

Officiële opening door Napoleon. De Gedeputeerde van Utrecht en de Wethouder van Nieuwegein hijsen de provincievlag, resp. de gemeentevlag. Vanzelfsprekend wordt ook de Vreeswijkse vlag gehesen.

Aansluitend

Laden aan boord van de Terra Nova van streekgebonden producten, bestemd voor de schippers onderweg.

Dinsdag 23 juli

10:00 – 17.00 uur

Een gezellige Zomermarkt, op de Prins Hendriklaan,  met een grote diversiteit van wel meer dan 60 kramen. Langs de kade wordt op spandoeken verleden, heden en toekomst van ons Varend Erfgoed uit de doeken gedaan. De Museumwerf en Theehuys zijn open en bereikbaar vanaf de Prins Hendriklaan over een schipbrug. Aan boord van de Terra Nova vind je een expositie en een belevenistafel waar je van alles over historische bedrijfsvaartuigen kunt leren. Schepen in de Museumhaven die te bezoeken zijn, voeren een speciale vlag.

12:30 – 16:30 uur

Zeemanskoor De Brulboei en de Dolle Diva’s zullen afwisselend veel meezing-nummers brengen. Kom ook genieten en meezingen. Ook Wim Hoefakker zal met zijn draaiorgel weer bekende melodieën laten horen.

Vanaf 18:00 uur

Foodcorner plein Theehuys Museumwerf

Woensdag 24 juli

Vanaf 09:00 uur

Uitzwaaien van de vloot die via de Koninginnensluis vertrekt naar de volgende etappeplaats Rotterdam

Waarom Napoleon

De vloot vaart van de Zuidersluis naar Vreeswijk langs een stukje van de “Route Impériale No 2”. Ruim 200 jaar geleden gaf Napoleon opdracht tot aanleg van deze Keizerlijke Weg van Parijs naar Amsterdam. Voor Nederland was dit een van de eerste bestraatte wegen. Ons vervoer van mensen en goederen ging namelijk meestal via waterwegen, over de landwegen maakten we ons niet zo druk.

In Nieuwegein is het traject van deze Route Impériale: Dorpsstraat, Prins Hendriklaan, Jutphasestraatweg, Vreeswijksestraatweg, Herenstraat en Utrechtsestraatweg.