Tentoonstellingen

De helling, de ambachtelijke werfactiviteiten, schepen in restauratie, museale gebouwen en de historische schepen in de Museumhaven, vormen tezamen de collectie van de buitenruimte van de Museumwerf. Deze onderdelen herbergen verhalen over de werf en de oude binnenvaart maar geven die niet zomaar prijs. Daarom werkt de Museumwerf aan het project ‘Het verhaal van de buitenruimte’. Daarbij worden zes verhaallijnen uitgezet die u op eigen gelegenheid kunt volgen. Dit project is er op gericht om, samen met de vaste binnenexpositie en de andere tijdelijke tentoonstellingen, de verhalen van de werf voor de bezoekers te ontsluiten. Het dwalen over het werfterrein wordt een ontdekkingstocht door heden en verleden van de werf en de binnenvaart.

De verhaallijnen 1 en 3 zijn inmiddels voltooid.

Verhaallijnen
Verhaallijn 1: De ontwikkeling van de werf. Deze voert langs de gebouwen van de Museumwerf. Deze gebouwen vertellen over de ontwikkeling van het Museumwerfcomplex. Bij elke ingang, aangegeven door de letters A t/m H, is op twee gele borden informatie over de gebouwen te lezen. Bij gebouw C, het Expositiecentrum, kunt u uit de plexiglazen houder een informatieblad halen waarop de ontwikkeling van de werf in een notendop wordt geschetst.

Verhaallijn 2: Het werk op de helling (in ontwikkeling)

Verhaallijn 3: Leven op een schip, is te volgen in en om de los staande roef. Een schip is een bedrijf. Maar het is ook de plaats waar het dagelijkse leven van de schipper en zijn vrouw zich afspeelt. Kennismaken met dit dagelijkse leven, daar draait het om in Verhaallijn 3.

Verhaallijn 4: Bouw van een schip (in ontwikkeling)

Verhaallijn 5: Scheepsmotoren (in ontwikkeling)

Verhaallijn 6: Het leven rond de binnenvaart (in ontwikkeling)