Traditioneel knopen en splitsen van touw en staaldraad

Geen schip zonder touw. Al was het maar om een roeiboot mee vast te leggen. Voor bezitters van (oude) schepen is degelijk touwwerk aan boord onmisbaar, ook voor de veiligheid. Bij historische schepen draagt degelijk ouderwets touwwerk bij aan de authentieke uitstraling. Vroeger werden schippers, boeren en buitenlui van jongs-af-aan ingewijd in de geheimen van het knopen en splitsen. Dat is nu wel anders. Dit eeuwenoude ambacht dreigt te verdwijnen.

De cursus 2020-2021 (vervallen)

Om het oude ambacht voor uitsterven te behoeden en nieuw leven in te blazen, organiseert professioneel scheepstuiger Hans van der Haar regelmatig cursussen Traditioneel Knopen & Splitsen. Van der Haar kan bogen op ruim 40 jaar (!) praktijkervaring bij Monster Vreeswijk en bij Gebr. van der Vlerk bv. Vreeswijk.

Er wordt gewerkt met touw en staaldraad. De kosten zijn € 110,00 inclusief lesmateriaal zoals touw, staaldraad en enkele gereedschappen. Voorafgaand vindt bij de Museumwerf een introductie-avond plaats waarop het een en ander wordt verteld over het verloop van de cursus en het benodigde gereedschap.

De cursussen Traditioneel Knopen & Splitsen en Traditioneel Zeilmaken 2020-2021 worden gezamenlijk gehouden op de maandagavond op de zolder van het museum.

Opgeven en meer info bij Hans van der Haar: 0306 066 738 of 0628 513 533 / hansvanderhaar40@gmail.com. Vermeld ook a.u.b. uw adres en telefoonnummer.

Let op! Wegens de maatregelen tegen Covid-19 zijn de beide cursussen helaas komen te vervallen.