2014 mrt Vervanging vlak klipper ‘t Vertrouwen
De luikenkap is opengelegd waarna zware spullen eruit zijn gehesen. Zonder de luiken erop, is goed te zien dat de merkels zijn genummerd. Die waren nodig om ze makkelijker weer op de eigen, passende plek terug te leggen na het laden of het lossen.
In de zijde is een doorgeefluik gemaakt. Het afvoeren van de planken van de buikdenning (de laadvloer), spullen en vuil wordt via zo�n gat een stuk gemakkelijker. Het ruim moet leeg zijn voordat er gewerkt kan worden aan het verwijderen van de vlakplaten.
Materiaal voor het nieuwe vlak wordt intussen aangevoerd. De nieuwe platen worden naast het schip gelegd, bij de tijdelijke werkplaats die speciaal voor deze klus in ingericht. Het donkere, gebogen apparaat is een buigmachine. De platen mogen er zijn: 7 mm. dik.
Het grote werk gaat beginnen. Dikke rookpluimen kringelen omhoog. Het is maar goed dat de luiken opzij zijn gelegd. In het ruim worden met branders de koppen van de nagels gestookt, waarna de platen los komen te zitten van de sporen.
De scheepshuid wordt in gedeeltes verwijderd. De eerste stukken liggen op de grond terwijl scheepsreparateur Ando Heijnis met de snijbrander in de weer is om de volgende platen los te branden. Zo van onder, krijg je een niet alledaags kijkje in het ruim.
Huidplaten zijn niet alleen aan de sporen en kimhoekijzers vastgeklonken. Ze zitten ook aan elkaar vast. In de richting dwars op het schip, zijn de platen onderling verbonden via smalle korte plaatjes ofwel stuikplaten. Ook die moeten worden doorgebrand. Eerst bikt Ando de roest eraf waarna de stuikplaat makkelijker kan worden doorgesneden.
Als de plaat bijna los is, slaan Ando en eigenaar Stijn Settels van binnenuit en bovenaf keggen in de kieren. De plaat zal zo van de laatste hechtingspunten losscheuren. Stofwolken stuiven op als de plaat met donderend geraas naar beneden valt. Op de foto wrikt Stijn het laatste stukje los.
Via de container verdwijnt een tastbaar stukje geschiedenis richting de ijzeroven om verwerkt te worden tot nieuw materiaal.
Omdat het vlak nu gedeeltelijk ontbreekt, komen er krachten op de spanten te staan die er eerst niet waren. Met hier en daar wat stutwerk, worden ze in het gareel gehouden.
Na de gedeeltelijke afbraak komt een gedeeltelijke opbouw. De eerste nieuwe plaat is op maat gesneden. Het is een kimplaat die Ando en Stijn in de juiste ronding buigen.
De mannen werken hard door. De eerste kimplaat is er tegenaan gezet. Aan de bovenzijde en dus nu binnenkant, zijn ogen gelast. Die waren nodig om de plaat te kunnen hijsen en op de goede plaats te houden voordat hij met een paar laspunten aan de sporen werd vastgezet. De lijnen zijn nog te zien. Die heeft Ando erop gezet toen de plaat nog vlak was. Ze gaven aan waar de plaat door de buigmachine moest worden geleid.
Een blik naar beneden en naar boven. De eerste kimplaten aan de beiden zijden zitten op hun plek.
Reparatie op reparatie in het verleden: zo krijg je vier lagen over elkaar. Dit ratje-toe aan plaatwerk zal straks verdwijnen.
Nu het eerste gedeelte van de kimmen zijn geplaatst wordt het tijd voor de eerste vlakplaat. Met een dommekracht drukt Stijn de plaat omhoog en strak tegen de sporen. Boven hem last Ando de plaat vast.
Nu komen de zijden aan de beurt. Een deel van het plaatwerk aan stuurboord is al verwijderd. Opnieuw komt er een prachtig lijnenspel tevoorschijn. Buiten kunnen we zien dat Stijn binnen bezig is met het losbranden van de huiddelen aan bakboord. De spanten waar we tegenaan kijken, zijn netjes schoon geslepen.
Na het losbranden worden ook deze platen er uitgeslagen. En dan krijg je dit . . . . . .
Als huidplaten zijn weggenomen, is niet meer te zien hoe ze precies liepen en strookten. Dit heeft Ando aangegeven met zogenaamde centerpunten: de twee kleine putjes in het midden. Ze markeren de randen van het verdwenen plaatwerk en geven de grens aan voor het nieuwe.
En zo ziet het er vanaf de parkeerplaats uit: een robuuste klipper met een open buik. Intussen is de nieuwe plaat al weer tegen de zijde gezet. Aan de stutten te zien zit die nog niet vast.