Een nieuw vlak voor klipper ‘t Vertrouwen

VertrouwenDSC01727-102450 jaar lag de klipper ’t Vertrouwen aan de Kanaalweg in Utrecht. Al die tijd is het schip niet naar een werf geweest voor onderhoud. Na de verkoop in 2013 kwam ze naar de Museumwerf waar ze op de helling werd getrokken. Gebrek aan onderhoud laat altijd z’n sporen na. Tijdens het afspuiten vielen de gaten in het casco en bleken klinknagelkoppen te zijn verdwenen. Vervanging van het vlak was dan ook noodzakelijk. Via de website kon deze operatie worden gevolgd.

In november 2014 werd het schip met het nieuwe vlak feestelijk te water gelaten. De komende tijd zal de rest van het schip worden aangepakt.

Hieronder kunt u het hele proces van de vlakvervanging nog eens bekijken.

 

 Over het schip
Bouwwerf en -jaar Scheepswerf Van den Adel in Papendracht in 1889.
Lengte x breedte 26,67 x 5,40 meter
Laadvermogen 152 ton; na aanbrengen van verhoogde den en kalffdekken: 160 ton.
Eigenaren Verschillende leden van de familie Jiskoot uit Kijfhoek en Dinteloord. Vervolgens drie generaties van de familie Slager uit Dordrecht.
Lading Bij de familie Jiskoot voornamelijk kolen uit Duitsland naar Belgische bierbrouwerijen. Bij de familie Slager uiteenlopend door heel Nederland.
Gemotoriseerd Halverwege jaren 50; eerder in 1939 met een zijschroef.
Uit de vaart Vanaf 1964, tot 2013 gebruikt als woonschip aan de Kanaalweg in Utrecht.
Bijzonderheden Waarschijnlijk het enige schip met nog de originele houten roef; Oude betimmering van roef en achteronder zijn aanwezig. Veel van de geschiedenis, zoals een groot deel van de boekhouding, is bewaard gebleven

Het procesVertrouwenDSC03558-1024

’t Vertrouwen wordt op de helling getrokken.

VertrouwenDSC04510-1024

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eenmaal schoongespoten wordt de staat van het casco duidelijk: diepe corrosieputten en klinknagels zonder koppen. In maart 2014 zal het schip verder worden aangepakt.