Community-Art project: Verf de Werf!

Door Sasja Bork

Deelnemers gaan het aanzicht van de Museumwerf verbeteren door de woonark die aan de kade ligt te beschilderen met nautische taferelen. De woonark wordt geheel bekleed met platen van watervast triplex of mdf. Deze worden samen met bewoners en/of schoolkinderen beschilderd met boten en alles wat maar aan de varende wereld doet denken.

Om een geheel te krijgen in de voorstelling wordt er van tevoren 1 waterlijn op aangegeven. Kinderen kunnen je werken met opdrachten als: schilder een fantasieboot of: wat zou er op de bodem van het kanaal liggen? Volwassenen werken naar de waarneming en kunnen de andere boten langs de kade naschilderen of naar de fantasie werken. Deelnemers hebben zelf regie over wat ze schilderen.

De aak ChristinaDe aak “Christina” is een historisch zandschip waarvan de cultuurgeschiedenis verweven is met Vreeswijk. De aak is gebouwd bij Van Zutphen en heeft altijd in en om Vreeswijk gevaren. In afwachting van het restauratieproject willen we het schip een nieuwe tijdelijke functie geven. Zo kan het afgedankte schip in de fase tussen wrak en gerestaureerd historisch erfgoed betekenis krijgen. Het schip kan ook als varende tentoonstelling op verschillende plekken tijdelijk liggen om zo het project in diverse wijken te tonen.

Deelnemers krijgen eerst een rondleiding over de Museumwerf en gaan dan in met elkaar en de kunstenaar de contouren van het project bepalen. De startbijeenkomst gebruiken we ook om te inventariseren welke thema’s aan bod kunnen komen, welke technieken de deelnemers willen toepassen en is er veel ruimte om in overleg met de kunstenaar het artistieke proces invulling te geven en elkaar te leren kennen. Vervolgens wordt in twee workshops gewerkt aan het drijvend kunstwerk door de panelen te beschilderen.

Praktisch
Maximum aantal deelnemers: 15
Kosten € 25,- voor drie workshops inclusief entree Museumwerf, materiaal, koffie en thee
Opgeven: museumwerf@museumwerf.nl ovv “schilderen”
Woensdag 6 14-17 uur
Woensdag 13 juli 14-17 uur
Zaterdag 16 juli 14-17 uur

Zaterdag 30 juli: presentatie Vreeswijk Vol Vaart