Bouwtekening van de Utrechtse stadskraan die zal worden herbouwd door medewerkers van het leer-/werkproject Utrechtse Stadskraan

Zondag 6 oktober is er weer Themazondag met als ijzersterk onderwerp: Cultuurhistorisch Hout en het Leer-/werk-project.

Utrechtse Stadskraan

Op het terrein van Museumwerf Vreeswijk startte onlangs een interessant project. Onder leiding van Liesbeth Bouwhuis (projectleider) en Dimitri Marangos (leermeester) van Stichting Stadskraan wordt de houten middeleeuwse havenkraan die eeuwenlang in Utrecht op het wed bij de Ganzenmarkt stond, herbouwd. Leerlingen worden daarbij opgeleid in het ambachtelijke vak van timmerman/-vrouw. Tijdens de Themazondag nemen Marangos en zijn leerlingen u graag mee in de interessante en ambachtelijke wereld van de houtbewerking. Zo kunt u demonstraties, werkstukken en het model van de kraan bewonderen. Wellicht steekt u zelf ook even de handen uit de mouwen . . . .
Uiteraard is de timmerwerkplaats van de Museumwerf zelf ook geopend.

Foto: Jaap Boersema

Romeinse schepen

Bij Museumwerf Vreeswijk liggen momenteel de Per Mare Ad Laurium en de Fiducia. De Romeinse schepen zijn destijds eveneens onder leiding van Bouwhuis en Marangos gebouwd. Ook over deze houten replica’s en hun achtergrond vertellen zij u graag. En als het weer het toelaat vaart u gezellig een cultuurhistorisch tochtje met één van deze schepen mee!

Cultuurhistorie

Tegelijk met de bouw vindt cultuurhistorisch onderzoek plaats. En geconfronteerd met de realistisch ogende, herbouwde cultuurhistorische objecten, ervaart men in levende lijve de maten en verhoudingen en hoe e.e.a. vroeger in zijn werk ging. Liesbeth Bouwhuis gaat op deze aspecten in tijdens korte presentaties in het Theehuys:
– 14.00 uur: Leerwerkprojecten en cultuurhistorie
– 15.00 uur: De herbouw van de Stadskraan

Leer-/werkprojecten zijn niet alleen interessant voor scholing in ambachtelijke vakken. Ook in cultuurhistorisch opzicht dragen deze projecten bij. Zonder leer-/werkproject zouden o.a. de Romeinse schepen niet zijn herbouwd, zou het statenjacht De Utrecht niet hebben bestaan en zal de Utrechtse Stadskraan nooit enig levenslicht zien.

Uiteraard is ons gezellige Theehuys met binnen- en buitenterras ook open voor een lekker kopje koffie of thee en een stuk koude of warme appeltaart.

Kom dus naar deze -alweer- laatste themazondag van dit jaar. Het belooft een gezellige en interessante middag (13.00 – 17.00 uur) te worden. Aanmelden is niet nodig. Entree: € 2,00 p.p. Gratis toegang voor Bootsmaatjes en kinderen tot 12 jaar.