2018 Restauratie Westlander

Het is alweer een flinke tijd stil rond de Voorwaarts. Plannen moeten nog verder worden ontwikkeld en fondsen geworven. Dat valt niet mee. Op 12 februari komt plotseling beweging in de Westlander. Op het terrein van de Museumwerf is een nieuwe plek voor het schip ingeruimd. Het schip daar naartoe verhalen, is nog even een dingetje. Quirinus van den Bosch en Fons van Leusden staan klaar met hun camera’s voor deze reportage.

De grootste kraan van de Nieuwegeinse firma J. Brouwer & Zn. komt eraan te pas. Dat trekt de aandacht. Het is nog een beetje donker en het sneeuwt licht als de kraanwagen wordt geïnstalleerd. Robert-Jan Booy is er vroeg bij en brengt de hijsactie alvast live op de radio bij RTV Utrecht. Diverse andere journalisten en fotografen komen ook langs. En er is publiek aanwezig, zoals hier, op de Prins Hendriklaan.

Zorgvuldig worden de hijsbanden onder het casco door geschoven. En dan gaat het beginnen. De Voorwaarts is de eerste van de drie schepen die met de kraan bij de Museumwerf worden verplaatst.

Terwijl publiek ademloos toekijkt, tilt de kraan de Voorwaarts moeiteloos de lucht in. De westlander wordt in ene keer een luchtschip. Halverwege doet ze een pirouetje.

Nog even en met een zachte landing krijgt ze weer vaste voet aan wal.

Westlander Voorwaarts staat nu op haar nieuwe plek en wacht weer op de dingen die komen . . . . . . De bezoekers krijgen wel meer waar voor hun geld. Het schip staat een stuk lager zodat er meer zicht op haar is. Ze is omgedraaid zodat men meteen tegen de mooie oude motorkont met het fraai gevormde roer aankijkt.