2014-01 Restauratie Westlander

Restauratie Westlander – Eerste kwartaal 2014
DSC04986

Het werken aan de Voorwaarts heeft een paar jaar stilgelegen omdat er ook andere projecten op de Museumwerf zijn die tijd en mankracht vergen. Nu worden er weer verdere stappen gezet aan de westlander: een nieuw interieur voor de roef op het voorschip. Ooit stond deze voorroef op het achterschip. Dit oude schippersverblijf maakte in, vermoedelijk 1926, plaats voor een nieuwe motorroef toen het schip werd gemotoriseerd. De originele roef werd vervolgens op het voorschip geplaatst om daar opnieuw dienst te doen als verblijf voor de schipper en zijn knecht. Het interieur ervan verdween toen het schip in de jaren vijftig tot recreatievaartuig werd verbouwd.
De restauratie van de Voorwaarts is niet compleet zonder het herstel van dit interieur. Daar wordt nu aan begonnen. Omdat bouwtekeningen en foto’s van de oude situatie ontbreken, hebben medewerkers van de Museumwerf onderzoek gedaan naar westlanderinterieurs. Dat heeft geleid tot ideeën over hoe het eruit moet komen te zien. Duidelijk werd dat dergelijke interieurs vaak sober waren, met uitzonderingen die deze regel bevestigen.

Restauratie westlander – Tweede kwartaal 2014
DSC04971

Als we een kijkje nemen door het toegangsluik, zien we dat er een vloer is gelegd. Verder naar voren zijn lijnen uitgezet voor een zogenaamde klapkooi. Omdat de ruimte nogal klein is, werd destijds een klapkooi ingebouwd dat breed genoeg was voor twee personen. In ingeklapte toestand kijk je tegen de onderkant aan dat vaak een geheel vormde met de rest van de betimmering.

DSC04976
Een stille getuige uit de tijd dat de Voorwaarts nog een recreatieschip was. Het is duidelijk waar de roef voor werd gebruikt.

DSC04978 DSC04979
Ook is er gewerkt aan de basis voor de betimmering van de wanden en de zoldering.

DSC05973
Voordat de betimmering wordt aangebracht, moet er eerst geconserveerd worden.

Restauratie westlander – Vierde kwartaal 2014

DSC08410 DSC08412 DSC08413
Ad Raaymakers brengt de schroten aan die in de timmerloods op maat zijn gezaagd. Snel zal de closetrolhouder uit het zicht zijn verdwenen.

DSC08411
De zoldering is ook al aangebracht. Er steekt nog een stuk isolatiemateriaal uit.

DSC08615
De hulplatjes voor de klapkooi zijn weer weggehaald zodat het mooie lijnenspel opvalt van de sporen en spanten in het voorschip.