2010-03 Roef

Restauratie maart 2010, roef van de Labor Sanitas

Na het monteren van de sponningen van de ramen volgt het plafond van kraaldelen.

In het plafond zit een knikje (zie beschrijving van december).

Analyse van de verflagen van de raamschuifjes met de toverbalmethode: door de verflagen schuin af te schuren worden alle opvolgende verflagen goed zichtbaar. De kleuren worden vastgesteld met een Sikkens-waaier.

Langzamerhand komen er steeds meer kaalgehaalde delen. De achterwand van de schouw heeft een speciale constructie.

De wandkastjes van achter gezien. Het rood is modern, het groen veel ouder. Het blijft onzeker of het groen meteen aan het begin al is aangebracht.

Een detail: het haakje op de onderkant van een kastplankje. Met het haakje wordt bij dubbele kastdeurtjes een van de twee deurtjes geborgd.

De sierklossen van de kastjes blijken op de draaibang vervaardigd te zijn. Ze zijn van een hardere houtsoort gemaakt dan de kastjes zelf.

De aanwezige roefdeurtjes waren al niet meer erg oud. Bij gebrek aan informatie zijn de nieuwe deurtjes gekopieerd naar deze versie.

De klossen van de ovale poorten zijn op tegen het voorschot geschroefd. De constructie is iets fraaier geworden dan oorspronkelijk. De bank zal tegen de klossen aan worden geschoven.

De raampjes van buitenaf. tevens zijn de strippen van de raamschuifjes goed te zien. De bovenste strip is, net als oorspronkelijk, met het hoeklijn meegeklonken. Daarom zitten de nagels iets uit het midden.