2010-01 Roef

Restauratie januari 2010, roef van de Labor Sanitas

Het slechte weer van januari bemoeilijkt het werken. Er wordt besloten om een tijdelijk dak over de roef te bouwen. Dit blijkt een zeer gelukkige beslissing.

In de zijkant worden grote delen vernieuwd.

Intussen wordt het interieur ontdaan van de moderne verflagen. Veel vrijwillige handen besteden hier veel tijd aan. Van groot belang is het vaststellen van de kleur van de oorspronkelijke verf. Dit gebeurt met de kleurenwaaier van Sikkens. De Sikkens-code wordt in Nederland alom gebruikt.

Gedemonteerde onderdelen bieden de mogelijkheid om de bouwwijze goed te bestuderen. De bank tegen de voorkant blijkt een ingewikkeld timmerwerkje.

De verf aan de binnenkant van kastdeurtjes is in redelijke staat. Hoewel niet vlekkeloos, wordt deze verflaag uit museaal oogpunt behouden. De buitenkant van het hele interieur en de binnenkant van de deurtjes blijken oorspronkelijk “gehout”, d.w.z. voorzien van een houtnerfschildering. Er zijn verschillende tinten gebruikt.

Kledinghaakje anno 1900

De raampjes en de sponningen vormen de eerste nieuwe delen, net als vroeger. Deze delen zullen op de traditionele manier tegen de huid bevestigd worden, namelijk van buiten af geschroefd.